2013. június 3., hétfő

Tippek kérdőív szerkesztéshez

Az alábbiakban néhány hasznos tippet szeretnék arról adni, hogy hogyan szerkesszetek meg egy kérdőívet, legyen az akár online vagy offline kutatáshoz felhasznált. 

Az alábbi tippek lehet, hogy magától értetődőnek tűnnek első olvasásra, de higgyétek el, sokan figyelmen kívül hagyják őket, miközben kérdőívet szerkesztenek. 



  • A kérdőív elején helyezd el azokat a kérdéseidet, melyek megválaszolása nagyobb figyelmet és összpontosítást igényel a kitöltő részéről. Miért? Mert a kérdőív elején még koncentráltabb a kitöltő, jobban összpontosít a kérdésekre.
  • Kövesd a fokozatosság elvét, ami azt jelenti, hogy egy tágabb kérdéskör vizsgálatával kezdd a kutatást, és utána fokozatosan szűkítsd a témát a konkrét kutatási kérdésköröd vizsgálatára. Például: Amikor a fiatalok Facebook használati szokásait vizsgálod, először célszerű rákérdezni arra, mennyit interneteznek, majd megkérdezni, mennyi időt töltenek közösségi portálokon, és végül rá lehet térni konkrétan ezután a Facebookon eltöltött idejükre.
  • A megadott válaszlehetőségeid minden esetleges válaszlehetőséget tartalmaznak? Gondolj csak bele abba, hogy könnyen meglehet, hogy felteszel egy kérdést, és a válaszadó valami miatt nem tudja arra a választ, vagy valamilyen okból nem igaz rá egyik megadott válaszlehetőség sem. Fontos, hogy   biztosítsd a nemleges, nem tudom válaszlehetőségeket is a kérdőívedben!
  • A kérdés megfogalmazásakor figyelj oda arra is, hogy egy kérdésen belül ne két kérdést fogalmazz meg! Kerüld az ilyen jellegű helytelen megfogalmazást: Mikor és mennyi időt szoktál a Facebook előtt tölteni? Helyesen ez 2 külön kérdésként szerepelne. Először azt kellene felmérni, hogy mikor szokott az egyén Facebookozni, utána pedig azt, hogy mennyi időt. 
  • Az életkorra, nemre, iskolai végzettségre, lakóhely vizsgálatára vonatkozó kérdéseket pedig célszerű a kérdőív végén elhelyezned. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése