2015. március 14., szombat

Digitális kommunikáció kontra személyes kommunikáció


A napjainkban felnövő generáció számára már szinte teljesen elképzelhetetlen lenne az élet mobiltelefon és internet nélkül. Számukra teljesen természetes az, hogy online felületen kommunikálnak ismerőseikkel, barátaikkal a személyes találkozások és beszélgetések helyett. Mennyire máshogy volt ez még akkor, amikor én voltam gyerek, 20-25 éve :) Akkor még hol volt az internet és a mobiltelefon. Sokkal többet beszélgettünk és mozogtunk:) és úgy gondolom, az akkoriban úgy is volt rendjén, de ma már más jellemző.

Azonban abban biztos vagyok, hogy a face to face, azaz személyes beszélgetéseinket nem helyettesíthetjük teljes egészében online csevegésekkel. A Psychology Today összegyűjtötte azokat a legfontosabb tényezőket, amelyek hiányoznak az online kommunikációból. Ezek közül a legfontosabb a testbeszéd, a hangnem, a hanglejtés, továbbá a szemkontaktus azzal, akivel éppen beszélünk. Gondoljunk csak bele, hogy a szemkontaktus ugyanolyan hatásos lehet akár egy videós digitális kommunikáció során, mint amikor szemtől szembe beszélgetünk? [1] 

Kép forrása: http://www.parachutedigitalmarketing.com.au

Véleményem szerint nem, sőt mi több, még a tartalomhoz kapcsolódó érzelmeinket is „csak” szimbólumokkal tudjuk kifejezni digitális környezetben. Szemléltetésként összegyűjtöttem a leggyakrabban használt Facebook szimbólumokat: smile :-) :) :] =); smile :-) :) :] =); frown :-( :( :[ =(;  tongue :-P :P :-p :p =P, kiss :-* :*; glasses 8-) 8) B-) B); angel O:) O:-);  cry :'(; heart <3; Like (Y) De hol marad akkor a közölni kívánt tartalom pontos értelmezése? Hogyan lehet elkerülni az online csevegések okozta könnyű félreértéseket? 

Hiába tudjuk, hogy a digitális kommunikáció kevésbé hatékony a személyes beszélgetésekkel szemben, a digitális média és az ott rejlő kommunikációs lehetőségek erőteljesen fejlődnek. A digitális világ fénykorát éljük, melyben a személyes kapcsolatok kezdenek háttérbe szorulni, leginkább a fiatalok, a digitális bennszülött generáció körében. Egyre inkább előtérbe kerülnek a felületes „online kapcsolatok” és a felületes online barátságok. Olyan emberekkel vagyunk szoros virtuális kapcsolatban, akiket lehet, hogy valójában nem is ismerünk személyesen.

Vajon ez akkor most jó vagy rossz? Vajon a változó környezet jó vagy rossz hatással van a mai fiatalokra? Hogyan használják ők, a fiatalok a digitális világ nyújtotta lehetőségeket? Felismerik az online kommunikáció korlátait és hátrányait? A következő bejegyzésből ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése